Сандов ще внедрява вендинг машини за пластмасови изделия 08.01 | 13:05

Връщаш пластмаса, получаваш пари

От iNews

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов иска да слага вендинг машини за връщане на пластмасови опаковки. Срещу това хората ще получават бележка със сумата или директно възнаграждение.

Идеята се обсъжда в екоминистерството и ще бъде предложена на Министерския съвет, заяви Сандов по време на блицконтрола в парламента в петък. Отговори на въпрос какво ще предприеме правителството, за да изпълни целта до 2029 г., пише 24 часа. 

Пред "24 часа” Борислав Сандов уточни, че въвеждането на депозитна система у нас е записано и в коалиционното споразумение. Той самият вече е провел разговори с частни оператори, които са готови да започнат с въвеждането ѝ, без да чакат да задължение по закон.

Според министъра отпор срещу тази система може да дойде единствено от тези, които прибират през цветните контейнери и продават суровината, тъй като биха били ощетени.

"Само че тези предприятия по закон нямат право на печалба. Ако те докажат, че това ще ги ощети и не могат да си вържат бюджета, ще намерим начин да бъдат компенсирани.

Но според мен те правят абсолютно излишни разходи.

Могат да ги оптимизират, така че да им е достатъчно и по-малкото пластмасови и стъклени бутилки в цветните контейнери, които за сметка на това да отидат във вендинг машините”, обясни Сандов.

В момента се прави анализ за въвеждането на такава система и се провеждат срещи със заинтересовани страни. Възможно е вендинг машините да не са само за връщане на пластмасови опаковки, а и на стъклени бутилки и кенчета, стига върху опаковките да има необходимия баркод, който да се сканира.

Въвеждането на таква депозитна система е обсъждано много пъти през годините. Против нея обаче е и бизнесът - това щяло да оскъпи минералните води и безалкохолните напитки, а търговските вериги ще трябва да инвестират в специалните машини за разчитане на кодовете за обратно изкупуване на пластмасовите бутилки.

Организациите за разделно събиране пък се опасяват, че това ще доведе до закриване на работни места в сегашните сепариращи инсталации и в разработените от тях схеми за оползотворяване на амбалажа.

Миналата година община Габрово реши, че ще постави специална вендинг машина за обратно изкупуване на пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета и пусна обществена поръчка. Предвидено е за потребителите да бъде осигурена система за бонифициране чрез различни екоматериали.

Подобни автомати функционират от години в други страни в целия свят. Например в Pим, Пекин и Истанбул всеки, предал празната си пластмасова бутилка, получава отстъпка от цената на билета в градския транспорт.

Във Beликoбpитaния и Гepмaния пък вeндинг мaшини, инсталирани в супермаркети, дaвaт вayчepи зa пазаруване в обектите, а на места в Индия родители могат да плaтят тaкcитe за обучение нa cвoитe дeцa c плacтмacoв oтпaдък.

Водещи

Най-четени