Света го очаква съдбата на Австралия 15.01 | 18:15

Причината е в глобалното затопляне

От iNews

Пожари като  в Австралия очакват целия свят, ако хората не успеят да се справят с климатичното затопляне, предупреждават британски климатолози. Те установили ясна връзка между него и честотата и мащабите на пожарите. Ако не се предприемат решителни мерки, към края на века пожари ще пламтят по цялата ни планета, опасяват се експертите.

Австралийските пожари са предупреждение към човечеството, показващо какво ще се случи на Земята, когато температурата се покачи още. Това е мнението на професора по география от  Ексетърски университет Ричард Бетс. Заедно с колеги той анализирал редица изследвания, посветени на климатичните промени, и установил, че покачването на средната температура на Земята е в тясна зависимост с броя на възникналите пожар. Работата му е публикна в онлайн платформата ScienceBrief.

Към настоящия момент средната температура в света се е повишила приблизително с 1°C от 1885-а година. Вероятно през последните 800 години 1983 - 2012 са били най-топлите в Северното полукълбо. Климатичните промени, предизвикани от парникови газове, още през първата половина на ХХ век са повлияли върху развитието на растителността, а конкретно – още тогава значително е нараснал рискът от засуха в световен мащаб.

Днес вече се наблюдават редица последствия от климатичните промени – топене на ледници, ранен цъфтеж на агрокултури, промени в производителността на селското стопанство.

Дори да се вземат предвид плановете за съкращаване на изхвърлянето на СО2, към края на столетието средната температура ще се покачи до 2°C. Ако обаче човечеството не успее да смекчи последствията, то тя ще достигне 3°C и повече.

Британските учени анализирали 57 научни изследвания, публикувани от последния мащабен климатологичен обзор през 2013 г. Всички те показват взаимовръзка между климатичните промени и увеличението на интензитета на пожарите. Налице са всички зачестяващи предпоставки за това – високи температури, ниска влажност, липса на валежи и силни ветрове.

С течение на времето влиянието на човека върху промените в климата става все по-очебийно, отбелязват експертите. Така, едно от изследванията от 2019 г. доказва, че в 22-та процента от земите, където са възможни пожари, климатичните промени са значително повече.

Обобщавайки анализа, д-р Матю Джонс от Университета на Източна Англия отбелязва: "57 от разглежданите изследвания ясно показват,че глобалното затопляне вече е довело до ръст на честотата на пожароопасните условия, увеличавайки риска от горски пожари. Това се наблюдава в много региони по света, включително западната част на САЩ и Канада, южната част на Европа, Скандинавия и Амазония. Глобалното затопляне също така увеличава риска от пожари в региони като Сибир и Австралия”.

"Пожари като в Австралия са последствия, които наблюдаваме при затопляне на средната темретура с едва 1°С”, допълва колежката му от същия университет професор Корин Ле Кер. "Въздействието ще се задълбочава и ситуацията с пожарите ще се влошава дотогава, докато не направим всичко възможно да стабилизираме световния климат. Длъжни сме да  сведем до нула изхвърлянето на СО2 и другите парникови газове. Ако не направим това, положението ще се влоши многократно”, категорична е тя.

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени