Светът се нуждае от 1,9 трлн. долара за зелени технологии годишно 06.07 | 13:47

Над половината от тези пари трябва да отидат в развиващите се държави, сочи доклад на ООН

От Георги Георгиев

През следващите 40 години 1,9 трлн. долара (1,31 трлн. евро) годишно ще бъдат нужни за допълнителни инвестиции в зелени технологии, показва годишното проучване на Отдела за икономически и социални дейности към ООН, цитирано от АФП.

Над половината от необходимите инвестиции, или близо 1,1 трлн. долара годишно, ще бъдат нужни на развиващите се държави, за да могат те да посрещнат своите бързо растящи нужди за храна и енергия чрез прилагането на зелените технологии, обясняват специалистите.

Към момента допълнителното финансиране в инвестиции за зелени технологии в развиващите се страни е далеч от достатъчно, допълват те.

През последите две години фондовете за промените в климата, управлявани от Световната банка, са разпределили близо 20 млрд. долара, което е малка част от сумата, необходима за развиващите се държави да построят чисти енергийни технологии, техники за устойчиво земеделие и системи за намаляването на производството на неразградими отпадъци.

Въпреки че по време на конференцията в Копенхаген през 2009 г. богатите държави се споразумяха да изхарчат 30 млрд. в периода до 2012 г. и общо 100 млрд. до 2020 г. за развитие на зелените технологии в бедните държави, тези цели към момента не са постигнати, сочи докладът.

"Без драстични подобрения в зелените технологии и в тяхното разпространение ние няма да успеем да обърнем продължаващия процес на екологично разрушение и да осигурим достойно съществуване на човечеството днес и в бъдеще", заключава авторът на проучването Роб Вос.

Водещи

Най-четени