Седмицата на гората приключи със залесени 10 000 дка и участието на 1500 деца 09.04 | 15:02

Държавните предприятия ще създдат тази година общо 20 000 дка нови гори

От iNews.bg

"Празник в гората" се провежда днес на територията на 18 общини в страната. Нд 1500 деца се включиха в нициативата, която бележи края на традиционната седмица на гората. Целта е всички бългрски граждани и особено подрстващите да се запознаят по атрактивен начин с работата на лесовъдите.

В рамките на Седмицата на гората тази година са залесени 10 000 дка в държавните горски предприятия, съобщи ресорният зам.-министър на земеделието Георги Костов, цитиран от БНР.

20 000 дка пък ще бъдат залесени в държавните горски стопанства до края на годината, като по-голямта част от тзи задача вече е свършена. Остават 8000 дка, планирани за есента, отчете Костов при закриването на Седмицата на гората в Природен парк "Витоша" край столицата.

"Тази седмица на гората ще е една от най-успешните, защото времето е с нас. Приключваме залесяванията, после ще завали дъжд и всичко ще бъде много успешно. И да знаете, че Седмицата на гората е само една в годината, но грижата за гората е 52 седмици в годината" , обърна се зам.-министърът към най-малките гости на празника.

По проект на детски рисунки, които бяха отличени днес, ще бъде изработено и постоянно лого на инициативата, която се провежда от 1925 г. насам. Така седмицата на гората ще се сдобие и със свой отличителен знак.

Ученици и лесничеи от Враца също участвах в масовата образователна инициатива. Горският празник е заключителната инициатива от кампанията Седмица на гората, организирана от Дирекцията на ПП "Врачански Балкан", горските стопанства и регионалните дирекции във Враца, Мездра и Берковица. В празника участват ученици от три врачански училища и лесовъди. Предвидени са образователни и забавни игри и много награди. Лесничеите разясняват на учениците горските екосистеми и процесите, които протичат в тях. Ще бъдат раздавани фиданки за залесяване.

 

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева пък почете инициативата в родния си край Сливен. Тя участва в залесяване с фиданки в местността Карандила край града на 100-те войводи.

Водещи

Най-четени