Серен диоксид души Гълъбово четвърти ден 05.08 | 15:16

Според РИОСВ виновникът за обгазяването е ТЕЦ, но не посочват коя конкретно от четирите централи, работещи в комплекса "Марица Изток"

От iNews.bg

В Гълъбово днес отново е измерено наднормено съдържание на серен диоксид за четвърти пореден ден. Това сочат данните от ежедневния бюлетин за качество на въздуха, публикуван в интернет страницата на Изпълнителната агенция по околна среда, цитирани от БТА.

Стойностите днес са 1,7 пъти над средночасовата норма, а вчета - вторник,  бяха 2,2 пъти над нормата. Според експертите от Регионалната инспекция по околна среда и води в Стара Загора превишението се дължи на наслагване на емисии от топлоцентралите в енергийния комплекс "Марица-изток", без да се посочва конкретен източник.

В комплекса има четири ТЕЦ - държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", чиято екологизация е в напреднал стадии с изграждането на сероочистващи инсталации на блоковете, двете американски ТЕЦ - "AES Гълъбово Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3", които са признати за най-екологичните в района, както и ТЕЦ "Брикел", която се свързва с бизнесмена Христо Ковачки и още преди години трябваше да спре работа, защото не отговаря на екологичните изисквания, но вече няколко правителства я спасяват от затваряне, пише 3e-News.

Водещи

Най-четени