Серия слънчеви изригвания е регистрирана 21.05 | 09:45

Възможна е магнитна буря до часове

От iNews

В събота на 20 май, около 10:32 часа българско време, беше регистрирано слънчево изригване, но от клас М6.6 от слънчевото петно AR3311. Няколко часа по-късно отново беше засечено по-силно изригване от клас М8.5, в 15:30 българско време. Към края на денонощието AR3311 отново изригна, като интензивността на рентгеновото излъчване достигна до М5.5, информира Meteo Balkans.

Потоците от заредена плазма, изхвърлени в междупланетно пространство не са насочени към Земята.

Интензивността на рентгеновото излъчване от слънчевите изригвания се обозначава с латинските букви A, B, C, M, X, като с X се обозначават най-мощните изригвания.

Прогноза:

Опасността от поредно изригване не е отминала, тъй като през следващите часове към Земята ще бъде насочено именно слънчевото петно AR3311.Възможно е от това петно да бъде изхвърлена нова порция плазма, която може да достигне до планетата и да предизвика геомагнитна буря. Според астрономи вероятността от по-силно изригване се повишава до 75-80%.

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Какво представлява геомагнитната буря ?

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км/сек. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвика образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

Водещи

Най-четени