Спасиха лешояд в Сливенски 27.12 | 16:41

Птицата е била прибрана от хора в ромската махала на селото

От iNews.bg

Изтощен лешояд е бил спасен в сливенското село Глушник навръх Коледа, съобщи Елена Стоева от Федерация на природозащитните дружества "Зелени Балкани", предаде БНТ.

Птицата е била прибрана от хора в ромската махала на селото, които са сигнализирали природозащитниците. По думите на Елена Стоева, в последните дни лешоядът вероятно е оцелял, тъй като е бил хранен от ловци от ловните дружинки в селата Блатец и Глушник. Птицата е K93, който е маркиран със сателитен предавател и от седмици се придържа в района на Сливен, след като е бил освободен повторно от волиерата за адаптация над града, посочи Стоева.

Тя припомни, че преди това лешоядът дни наред се разхождаше в Сливен. Според еколозите, K93 все още не се е адаптирал към дивата природа и не възприема себе си като дива птица, често се придържа в близост до хората. Той е пристигнал в България от Испания.

В момента лешоядът е настанен във волиера в планината край Сливен заедно с още около двайсетина птици. След време ще бъде направен нов опит да бъде пуснат в природата. Екипът на Зелени Балкани припомня, че белоглавите лешояди за защитен и рядък вид, за чието "завръщане" в Стара планина се работи от години. Природозащитниците изказаха благодарност на всички хора, които подават сигнали за наблюдавани или бедстващи птици.

Най-четени