Търсят приложение на технология за екстракция на водораслова биомаса 23.04 | 11:02

Договорът е на стойност над 172 хил. лева

От Деляна Петкова

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) е подписала договор за въвеждане и изпитване на техническа и икономическа приложимост на иновативна технология за екстракция на водораслова биомаса.

Общата стойност на този договор е над 172 хил. лева, става ясно от съобщението на Агенцията. Безвъзмездната помощ е в размер на почти 138 хил. лева.

Документът е подписан с Центъра за иновативни практики от София. В своето предложение от Центъра са записали, че ще изпитват новата технология в условия, близки до реалните в производствения сектор. Така ще бъде проверена приложимостта на патентования от компанията Univentures метод за отделяне на сухо вещество от водораслова биомаса. 

Партнираща организация на Центъра за иновативни практики е Института по физиология на растенията и генетика, част от Българската академия на науките, секция "Експериментална алгология”.

Проектът ще се реализира в полева научно-приложна лаборатория в гр. Варна, местност "Акчелар” № 396 и в производствена сграда в с. Господиново, общ. Бяла, област Варненска, допълват от ИАРА.

Водещи

Най-четени