Хималаите стават все по-опасни 21.01 | 10:50

Възможни са големи наводнения с катастрофални последици заради топящите се ледници

От iNews

Непрекъснатото топене на ледници в Хималаите през последните 20 години доведе до появата на над 5000 ледникови езера, които са оградени и пълни с нестабилни морени. Когато те се разместват,  причиняват наводнения, предизвикани от ледниковите езера, а това  може да доведе до катастрофални последствия.

Швейцарски експерти анализираха ситуацията и създадоха математически модел на възможното възникване на наводнения заради хималайските ледникови езера. Установено е, че най-висок риск за това има Източните Хималаи. Вероятността за катастрофални наводнения от ледниковите езера е в пъти по-висока, отколкото в Хиндукуш (планинска верига в Афганистан и Северните територии на Пакистан), Каракорум (планина, разположена в Индия, Пакистан и Китай, която има над 60 върха с надморска височина над 7000 м, включително втория по височина връх на Земята – K2; там се намира и най-големият ледник в Азия – Сиачен) или в Западните Хималаи.

Заради продължаващото глобално затопляне на климата вероятността от големи наводнения, свързани с топенето на ледници и образуването на високопланинските езера, с течение на времето ще се увеличава.

 Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени