Ikea, Honda и Dell са сред най-зелените корпорации на 2010 г. 04.01 | 15:41

Устойчивото развитие и рециклиранео са сред сред петте критерия, по които били оценявани компаниите

От Георги Георгиев

Американският сайт за екологичен начин на живот Greenopia публикува списък на водещите корпорации, прилагащи устойчиви практики на развитие през 2010 г. Проучените компании били оценени по пет основни критерия – зелен дизайн на сградите, верига на доставките, рециклиране, устойчиво развитие и зелена продукция.

Победителите в съответните категории за изминалата година са:

- Ikea – за мебели и домашни потреби

- Patagonia – за конфекция

- Pizza Fusion – за храни

- Honest Tea – за напитки

- Honda – за автомобили

- Virgin America – за самолетни компании

- Dell – за електроника

Според Greenopia всяка от тези седем корпорации е направила важни стъпки към постигането на устойчивост, независимо от своята големина.

Така например производителят на конфекция Patagonia създава най-зелените облекла на пазара и е неоспорим лидер в категорията си. Същото важи и за веригата ресторанти Pizza Fusion, в която пиците се правят от органични съставки и се доставят от хибриден транспорт.

Веригата се е погрижила дори за детайли като преработката на кутиите от пица. Ако клиентът върне картонената кутия, получава отстъпка от цената. Компанията е стигната дотам, че нейните работници носят еко-униформи.

Победителят в секция "мебели" IKEA също има с какво да се похвали. Компанията полага усилия да премахне всички забранени субстанции, които евентуално могат да попаднат в произвежданите от нея продукти. Освен това тя предлага обхватна програма за получаване и преработка на използваните опаковки, батерии и др. Почти цялата производствена енергия IKEA е възобновяема.

Водещи

Най-четени