Без скок на заплатите в близките 3 години 30.07 | 10:15

Само в големите предприятия, занимаващи се с износ, има потенциал за увеличение

От iNews.bg

Невъзможно е заплатите у нас да се повишат сериозно през следващите 2-3 години. Такова мнение изразява председателят на Управителния съвет на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. Според него българската икономика няма да може да поеме такъв товар в близко бъдеще. Възможност за сериозно увеличение на заплатите ще има едва тогава, когато тя стане конкурентноспособна на останалите не заради ниските разходи за труд, а заради качествената продукция, смята Нейков.

"Днес имаме икономика, в която над 93% от предприятията са с по-малко от 9 работника. Което означава, че у нас преобладават микропредприятията. А искаме точно те да генерират високи заплати. Няма как да стане това. Практиката показва, че микропредприятията не могат да плащат заплати над средните", обяснява експертът.

Нейков посочва, че страната ни има именно този проблем, който препятства бързото нарастване на доходите. Той обяснява, че по-високи възнаграждения може да има само в средните и в големите предприятия, които имат уменията и шанса за износ.

"Микропредприятията правят по изключение износ и основно работят за вътрешния пазар. А когато вътрешният пазар няма покупателна способност, заради ниски доходи, няма как компаниите-джуджета да реализират продукцията си в такива размери, че да вдигнат рязко заплатите", допълва експертът, цитиран от БГНЕС.

"Проблемът е в модела на икономиката ни. Ако той се промени по посока на окрупняване, на нарастване на мащаба на фирмите у нас, едва тогава можем да чакаме и по-високи заплати. Което означава, че до две-три години това няма как да се случи", завършва Нейков.

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени