Борим се с Румъния за €2.5 млн. германска инвестиция 14.07 | 17:27

Ръстът в продажбите на луксозни коли у нас е индикатор за подобряване на икономиката ни, казват от BMW

От Кристиан Костурков

В момента България и Румъния се конкурират, за да спечелят германска инвестиция в размер на 2.5 млн. евро. Това стана ясно след срещата на министъра на икономиката Божидар Лукарски с изпълнителния директор на германския Съюз на производителите на машини и съоръжения Елгар Щауби и с управителя на Фондация за фамилен бизнес Щефан Хайдбредер, които се проведоха в рамките на работно посещение на нашия министър в Мюнхен.

Става въпрос за компанията Multivac, която е сред световните лидери по производство на опаковъчни машини и вече има свое предприятие в София. Сега обаче дружеството обмисля втора инвестиция у нас, която ще разкрие нови 80 работни места. За да се случи това обаче страната ни трябва да се пребори с конкуренцията на Румъния, където Multivac също проучва възможностите за реализация на проекта си.

От срещите на Лукарски става ясно, че още доста германски компании в момента оглеждат страната ни с идеята за изградят свои заводи в Източна Европа. Основните причини за миграцията на немски производства са по-тежките данъчни условия, налагани на фамилните компании там и по-конкретно наследствения данък. Освен това се отбелязва влошаването на качеството при производствата и повишаване на разходите на германските предприятия, базирани в Китай.

"Много наши компании изпитват недостиг на квалифицирана работна ръка в Германия и се оглеждат за други инвестиционни дестинации", посочи финансовият директор на Multivac Кристиан Трауман. Той оцени качеството на българските кадри като много добро, което е и причината в първото им предприятие да няма нито един служител от Германия. "Поддържаме тясно сътрудничество с Техническия университет в София, в момента дори имаме 4 стажанти", допълни той.

От своя страна Божидар Лукарски го убеди, че страната ни има традиции в машиностроенето, както и подходящи условия за развитие на високотехнологичнии иновативни производства като това на Multivac. Като конкретен пример той даде предоставяните от Национална компания "Индустриални зони" възможности и по-конкретно зоната в Божурище, където наскоро завод откри друг голям немски инвеститор - Behr-Hella Thermocontrol, който разработва и произвежда климатици и системи за управлението им за водещи производители на леки автомобили и камиони.

Лукарски предложи при предстоящото посещение на ръководството на компанията Multovac да бъде проведена среща в БАИ за обсъждане на конкретните възможности и инвестиционни стимули, които страната ни предоставя.

Интерес към българския пазар проявява и друг член на Съюза – Baumüller, която работи в сферата на автоматизиране на производствените процеси, като реализира годишни обороти от 220 млн. евро и има над 1600 служителя по цял свят. Компанията има изградени производства в Чехия и Словения, а амбициите й са за разширяване на пазарния дял у нас.

В рамките на посещението си в Мюнхен Божидар Лукарски посети и завода на BMW. Той представи последните положителни индикации в развитието и привличането на високотехнологични компании от сферата на производство на компоненти за автомобилната индустрия у нас. Според Йън Робъртсън, член на Управителния съвет на BMW, в България вече се виждат индикации за стабилизиране на икономиката ни. Той определи потенциала на нашия пазар като добър и посочи, че увеличените продажби на BMW в България са барометър за подобряващото се икономическо състояние на страната ни.

Водещи

Най-четени