Храните поскъпнаха на едро с 9% от средата на юли 31.08 | 10:11

Дължи се на млечните и месни продукти, оранжерийните зеленчуци и вносните плодове

От iNews.bg

От средата на юли до края на август Индексът на тържищните цени (ИТЦ) който отчита цените на хранителните стоки на едро, се е повишил с 9% - до 1,352 пункта. Това показва месечната справка за август на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Комисиаята отчита, че увеличеният инвеско се дължи основно на цените на млечните и месни продукти, свинското месо, оранжерийните зеленчуци и вносните плодове. Спрямо същия период на миналата година храните на едро са поскъпнали с 6% процента. В края на август 2014 г. индексът е бил 1,274 пункта.

Фасулът по борсите обаче продължава да поевтинява и през август цената му на едро е паднала с 5,6% - до 3,33 лв. за кг. Стойността на ориза, брашното и олиото пък е намаляла с 1%.

Цената на едро на яйцата е същата като през юли, но на годишна база са поскъпнали с 1 ст. за брой.

С около 1% са скочили борсовите цени на сиренето и кашкавала, на пилешкото и свинското месо и на ориза. Кравето масло поскъпнало през август с 4,3%.

На годишна база обаче кравето сирене от складовете е поевтиняло с 3,3%, кашкавалът "Витоша" - с 10,3%, докато кравето масло е поскъпнало с 2,3 в сравнение с миналата година. Цената на каймата е почти без промяна спрямо август 2014 г., а местните продукти са с 1,5-4% по-евтини от преди година.

За една година цената на фасула е паднала с 24,5%. За година захарта пък е поевтиняла с 2,4%, а брашното се търгува без промяна. За същия период олиото е поскъпнало с 9,5%, което е станало през последните пет месеца.

Традиционно за август цените на голяма част от плодовете и зеленчуците поевтиняват, отчита още ДКСБТ. Спрямо юли цените на полските домати и зелените чушки са паднали с около 20%, а на картофите - с 3.6%.

 

 

Водещи

Най-четени