Бактерии променят цвета си при наличие на токсини във водата 09.12 | 16:40

Нова система предупреждава за присъствие на отрови в питейната вода

От Любомир Тасев

Германски учени разработиха базирана на микроорганизми система за непрекъснат мониторинг на качествата на питейната вода в реално време, пише ScienceDaily.

Проектът, наречен AquaBioTox, ще следи за наличието на опасни за човека химикали във водопроводната мрежа.

Системата работи на принципа на тестера. Част от питейната вода се отделя от основния поток и минава през сензорите, в които са поставени бактерии и клетки от бозайници.

В същината на AquaBioTox стои биосензор от генномодифицирани микроорганизми, който реагира с широк набор от потенциално опасни субстанции в рамките на няколко минути.

При наличието на токсични вещества бактериите в сензорите произвеждат протеини, които започват да светят в червено.

И най-малките промените в цвета на бактериите се улавят от високочувствителна камерна система, която анализира автоматично състава на водата. Тази чувствителност е необходима, тъй като съществуват химикали като рицина и цианида, които са смъртоносни за човека в количества от едва няколко нанограма на литър.

Разположените в сензора клетки на бозайници допълнително верифицират резултатите от теста, тъй които реагират до голяма степен както биха реагирали човешките.

При наличие на замърсители AquaBioTox задейства автоматична аларма.

Друг важен компонент на системата е разработен токсикометър, конструиран да отчита особено чувствителната реакция на водните бълхи към невропаралитични отрови.

Основната идеята на авторите на AquaBioTox е да изградят мрежа за мониторинг на невралгични точки на водопреносната система, базирана на малки и евтини системи за анализ на водата.

В момента пробите за тестване от водопроводните мрежи и пречиствателните станции се взимат на случаен принцип и са нужни ценни часове за анализ на химическия им състав.

Водещи

Най-четени