Български учени създадоха нов сорт пипер за мелене 27.08 | 12:43
Характерното за него е, че е с много високо ниво на багрилата

Създаден е нов сорт пипер за мелене с високо качество, съобщи доц. д-р Стойка Машева, директор на Института по зеленчукови култури "Марица" в Пловдив.
Цветът му е между тъмнокафяво и червено. Характерното за него е, че е с много високо ниво на багрилата.
Оказва се, че това е важно за червения пипер. Обикновено всички пипери имат високо съдържание на витамин C и на багрила, които са антиоксиданти. Те са веществата, които предпазват от злокачествени заболявания.
Новосъздадения сорт пипер ще се ползва за получаване на пудра, млян пипер за готвене и е с много добри показатели, уточни доц. д-р Машева, цитирана от агенция "Фокус".
Неговите чушки са висящи надолу.
Обикновено при другите пипери за мелене по-голямата част от плодовете им са стърчащи нагоре и са изложени на слънцето, посочи директорът на института. При тях се получават слънчеви пригори, петна и т.н., докато при новооткрития сорт тези негативни ефекти не се образуват.
Водещи
-
"Звук и светлина" с грандиозен спектакъл за своята 40-годишнина
Звуча и музика на живо в изпълнение на симфоничен оркестър, хор и световноизвестният кавалджия...
06.09 | 10:00
-
Исторически български финал на US Open
Иван Иванов и Александър Василев влизат в битката за трофея
06.09 | 09:30
-
Времето - лятно, морето - бурно
Времето в следващите дни ще запази спокойния си летен ритъм
06.09 | 09:15
Най-четени
-
Времето - лятно, морето - бурно
Времето в следващите дни ще запази спокойния си летен ритъм
06.09 | 09:15
-
Исторически български финал на US Open
Иван Иванов и Александър Василев влизат в битката за трофея
06.09 | 09:30