Вече има и кюфте в епруветка 13.05 | 17:03
Месото в епруветка, наричано също култивирано месо, е животински продукт, но той не се взима от живо животно

Холандски учени направиха кюфте от нишки мускулна тъкан, отгледана в лаборатория, съобщи в. Daily Mail.
Месото от епруветка е с гаранции за екологичност и зачитане на правата на животните. То може да реши и проблема с кризата с храната.
Получено е от мускулни клетки от д-р Марк Пост от университета на Маастрихт в Холандия. Д-р Пост представи мостри от месото, което ще бъде сготвено и опитано в Лондон следващия месец, за да види светът и потенциалните дарители на средства, че то е нещо реално.
Програмата сега се финансира от холандското правителство и от анонимно дарение от 300 000 евро, уточнява БТА. Засега обаче е неясно дали потребителите, които обичат да мислят за пържолите и надениците си като за нещо, появило се естествено, ще възприемат идеята те да са отгледани в лаборатория.
Месото в епруветка, наричано също култивирано месо, е животински продукт, но той не се взима от живо животно. То е съвсем различно от имитациите на месо, които са направени от растителни протеини. Кюфтето от лабораторно месо се състои от около 20 000 тънки ленти култивирана мускулна тъкан.
Според д-р Пост вкусът му е приемлив. При готвенето към него се добавя само сол и пипер. Технологията още е в ранен етап. Учените продължават да я усъвършенстват.
Водещи
-
Нови промени по АМ "Тракия"
Те са валидни за участъка в ремонт в Софийска област между 24-и и 33-и километър на...
12.10 | 10:40
Най-четени
-
Държавата е основен работодател в една пета от общините
Това показва анализ на Института за пазарна икономика
12.10 | 10:00
-
Посрещнаха с хляб-сол и гайди златния Насар
Българската звезда във вдигането на тежести се завърна късно снощи в родината с третата си...
12.10 | 09:00