Камера с микровълни открива дребни дефекти и рак 06.03 | 14:55

Устройството работи с микровълни, а не с ренгенови лъчи, които не са вредни и могат да предизвикат само леко затопляне

От Миглена Иванова

Учени от Научно-техническия университет в Мисури, САЩ, разработват иновативна камера, базирана на технологията на скенерите по летищата. Камерата ще може да снима от дребни дефекти в бетонни конструкции до ракови клетки в кожата, пише sify.com.

Екипът, който разработва камерата, вече е патентовал технологията, основана на проникването на микровълни в материалите и структурите в реално време.

Компактната система може да прави до 30 снимки в секунда в различни планове. Изображенията могат да се визуализират в реално време посредством компютър. Освен това цялата система работи на батерия с размерите на батериите за лаптопи, която е с мощност, позволяваща неколкочасова работа.

Устройството може да бъде от полза на различни технически специалисти, както и на медиците, тъй като ще им позволява да откриват и най-дребните скрити дефекти или признаци на рак. Според разработчиците, камерата може да бъде от полза и на граничните структури в борбата им с контрабандата, особено на оръжия.

От университета обясняват, че за разлика от рентгеновите лъчи, микровълните, с които работи устройството, не са вредни и могат да причинят само леко затопляне.

Водещи

Най-четени