Лазерна система ще бори комарите 20.01 | 13:45

И нанодронове влизат в битката с кръвосмучещите, вестниците и машинките с изпарители са отживелица

От iNews

Съвременните технологии все повече навлизат в живота ни, променяйки неща, които на пръв поглед би било абсурдно да бъдат променени. Вероятно скоро баналния вестник и машинките с течност срещу комари ще бъдат заменени изцяло с електроника.

На изложбата CES, която се проведе в Лас Вегас през първото десетдневие на тази година, бе представена лазерната система Bzigo.

Както обясняват разработчиците на компанията-производител на Фейсбук страницата си, системата използва в своята работа инфрачервена камера, лазерна показалка и система от интелигенти алгоритми на компютърно зрение, като определят местонахождението на комара в стаята.

Bzigo все ще не може да унищожава комарите, а само открива целта, ако тя се намира на разстояние до 8 метра. След това  безопасен за човешкото зрение лазер осветява комара в момента на кацането му и изпраща на собственика на жилището уведомление по телефона – в случай, че той не е забелязал кръвосмучещото насекомо.

На човек му остава само да го прасне с вестника или като истински пацифист миролюбиво да го хване и да го пусне на свобода.

Компанията-разработчик на Bzigo възнамерява в близко бъдеще да създаде автономна система за борба с комарите под формата на нанодрон.

Колкото и комично да звучи на първи прочит, технологиите са на път да избият... не, не рибата, а комарите...

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени