Мозъчни импулси ще спират опасни и пияни шофьори 11.09 | 16:21

Разработчиците на "умни" автомобили се включват във войната по пътищата

От Антония Михайлова

Не е толкова трудно, но не е и толкова лесно да се хване неадекватен шофьор на пътя.

Дори ако на определен участък от пътя той да е внимателен, то след няколко минути може например да загуби бдителност и да задреме, което да се обърне в трагедия не само за него, но и за останалите участници в движението.

Да се види на улицата такъв потенциално опасен водач, понякога е много трудно, затова към решаването на този проблем се включили разработчиците на "умни" автомобили.

Те ще снабдяват колите със съответните датчици. Последните може да помогнат в откриването и на други потенциални нарушители на движението и дори на престъпници и крадци. Можело, разбира се, да се снабдят колите и с портативни скенери за отпечатъци, но учените предпочели да влязат в главата на водача.

Изследователите от университета в Тотори, Япония, разработили нова биометрична система, способна да попречи на действията на престъпници, намиращи се зад волана на автомобила. Инж. Исао Наканиши и колегите му предложили да се използва електроенцефалографията (ЕЕГ) за постоянно отчитане на мозъчните сигнали.

Водачът поставя на главата си специална шапка с електроди, отчитащи невронните импулси, и ако информацията за работата на мозъка се окаже несъответстваща на определени стандарти, то транспортното средство плавно спира.

"Електродите ще отчитат сигнали, произвеждани от невроните на двете мозъчни полукълба. Системата, ориентирана към такива вълни, е невъзможно да бъде излъгана", пишат разработчиците.

Водещи