НАСА подготвя нова закуска за астронавти 28.11 | 14:15

Специалните блокчета ще заменят сутрешното им хранене

От Кремена Бедерева

НАСА разработва специални блокчета за закуска, които ще заменят типичното съдържащо 700-800 калории сутрешно хранене на астронавтите, съобщи Discovery.

Членовете на екипажа на Международната космическа станция (МКС) обикновено приемат средно 3000 калории дневно, необходими им, за да издържат двучасовите упражнения за добро здраве на костите и сърцето в условията на микрогравитация.

Благодарение на редовните полети на товарни кораби до станцията, хранителните запаси на обитателите й са подсигурени.

НАСА обаче полага основите за бъдещи мисии, които ще отвеждат астронавтите на много по-отдалечена орбита от тази, на която се намира МКС. Хранителните доставки до далечни места ще бъдат по-редки и ще се правят на по-големи интервали от време.

Пространството в товарните кораби също ще бъде ограничено. Това налага учените да потърсят алтернативи, за да намалят обема на храната. Засега те са се фокусирали върху закуската на астронавтите, която на този етап включва шест отделни пакета с продукти като яйца, хляб, салам и напитки.

Съхраняването на пакетираните и отпадъчните продукти изисква доста място, така че ако храненията бъдат заместени със специални хранителни блокчета, проблемът с липсата на достатъчно пространство ще намери разрешение, обяснява Мая Купър от екипа, който ги разработва.

Водещи

Най-четени