Отвън ви виждаме, а как сте отвътре? (ВИДЕО) 07.05 | 09:46

Създадоха огледало, което показва човешките органи

От Антония Михайлова

Френски учени предлагат да надникнем в себе си. Те са разработили триизмерно огледало-рентген, в което можете да видите вътрешните си органи.

Изследователят по медицинска визуализация от университета Париж-Юг Ксавие Метър и колегите му обединили технологиите компютърна и магнитно-резонансна томография, рентгеново изследване, компютърна анимация и системата Kinect и създали триизмерно цифрово огледало, способно да отразява вътрешните органи.

С други думи, "вълшебното огледало" показва това, което се намира под кожата на гледащия го човек.

На екрана се извежда изображение, събрано с помощта на рентген и магнитно-резонансна томография. За обработката им отиват около три часа, след което в огледалото можете се да видите такива, каквито сте отвътре, барабар с органите и костите.

Системата Microsoft Kinect проследява движението на 20 различни стави, включително коленете, лактите и китките. Медицинските изображения се анимират с помощта на графични процесори, като позволяват наблюдението на вътрешните органи в реално време.

Авторите на разработката смятат, че изобретението им ще намери практическо приложение в медицината. Учените са на мнение, че подобна система може например да помага на хората самостоятелно да изследват определена част от тялото си или да се подготвят за предстояща операция.

Водещи

Най-четени