Робот нинджа дебне хора и животни 04.02 | 17:57

Прокрадващата се железария разпознавала различни звуци

От Ивайло Коралски

Австралийски учени разработват робот нинджа, който се движи, единствено когато няма опасност да бъде видян или чут. Така той би следвало да успява да се промъква сред животни и да ги снима в естествената им среда, съобщава БТА. 

Лаборатории по отбрана вече са конструирали роботи за следене на хора в градска среда, които избягват добре осветени райони. Металните преследвачи могат да следват набелязаните мишени от определено разстояние, тъй като в шумната градска среда няма опасност да бъдат чути.

Преследването и снимането на животни в естествената им среда обаче е много по-трудно, тъй като те имат остър слух, а около тях е доста по-тихо.

За да преодолеят този проблем, специалисти от Лабораторията за автономни системи в Бризбейн, Австралия, разработват четириколесен робот, който се движи, само когато неравномерни звуци като например зов на птица или жаба ще маскират движението му.

По време на тестовете роботът нинджа е разпознавал различни звуци – от машини, мобилни телефони и животни, и е успявал да прецени дали те ще продължат достатъчно дълго, за да прикрият движението му. Роботизираната нинджа освен това разпознава собствения си шум, отгатва как той варира при различна скорост и ъгъл на завъртане и изчислява как ще звучи за мишена, намираща се на 50 метра от нея.

С помощта на камера, лазерен скенер и подходящ алгоритъм, роботът може да "си представи" кои отправни точки ще му осигурят най-голямо предимство, за да се промъкне сред животни в естествената им среда и да ги снима.

Водещи

Най-четени