Стволови клетки помагат и при сърдечен пристъп 08.09 | 15:22

Те се впръскват в сърцето на пациента до 12 часа след започване на кризата

От Елена Коцева

Най-обикновена впръскване на стволови клетки вместо традиционната терапия помага на хората да се избавят от негативните последствия от сърдечен пристъп.

Според експерти от болницата към университета "Еразъм" поредният етап от изпитанията на клетъчната технология Revascor е преминала успешно, пише news.ru.

Инжектирането на стволови клетки помага да се подобри притока на кръв и да се снижи степента на увреждане на сърцето. Клетките се набират от здрави и млади хора-доброволци.

Те се впръскват в сърцето на пациента със сърдечен пристъп до 12 часа след започване на кризата. Така артерията се разширява и кръвта започва свободно да постъпва в органа. 

Проведени на предишен етап изпитания върху животни са показали също, че методът помага да работата на сърцето и значително се снижава вероятността да се развие сърдечна недостатъчност.

При човека този метод ще има и допълнителен ефект – ще намали степента на страх преди една оперативна намеса.

В момента започва етапа на изпитване на метода върху хора, тъй като останалите етапи от въвеждането на нова медицинска практика вече са преминали.

Предполага се, че ще бъдат привлечени около 225 доброволци.

По думите на проф. Ерик Дакерс това лечение ще бъде минимално инвазивно, а ще подобрява качеството на живот на пациентите.  

Водещи

Най-четени