Стига бе! Имплантираха успешно вагина 11.04 | 15:03

8 г. след поставянето им функционират нормално и момичетата заявили, че са правили удовлетворителен секс

От iNews.bg

Учени за пръв път успяха да реконструират ноздри и вагина, като използваха нови биологични тъкани, създадени въз основа на клетки от самите пациенти, сочат резултатите от две изследвания, цитирани от световните информационни агенции.

Технологията е експериментирана върху петима пациенти в Швейцария, засегнати от рак на кожата в областта на носа. Една година след хирургичната интервенция петимата пациенти са удовлетворени от появата на реконструирани ноздри и способността си дишат. Няма данни за нежелан страничен ефект.

За целите на експеримента екип под ръководството на проф. Иван Мартин от университета в Базел отнел фрагменти от хрущялни клетки от носната преграда у пациентите. Клетъчните фрагменти били накарани да се делят в лабораторна среда с помощта на фактори на растежа.

4 седмици по-късно учените създали 40 пъти по-голямо количество хрущялни клетки в сравнение с отнетите в началото на изследването. Това им позволило да реконструират носа на нивото на ноздрите у петимата пациенти на възраст между 76 и 88 години, без да прибягват до трансплантация на хрущяли.

При тези трансплантации хрущял обикновено се отнема от носната преграда, ухото или ребрата, но за целта е нужна хирургична интервенция, която може да е болезнена за пациента. Според проф. Мартин хрущялът, създаден с помощта на тъканното инженерство, не само дава резултати, които са сравними с тези на тъканните присадки, но и не предизвиква реакция на отхвърляне от имунната система на пациента.

В рамките на отделно изследване е изпробван друг метод на тъканното инженерство, който се състои в това да се имплантират вагини, създадени на базата на биологични тъкани, у четири млади момичета, допълва БТА.

Девойките на възраст между 13 и 18 години били засегнати от генна аномалия, която се изразява в пълна или частична липса на вагина, когато преди 8 години били лекувани от американски и мексикански медици под ръководството на проф. Антъни Атала от Баптисткия медицински център Уейк Форест към Института за регенеративна медицина в Северна Каролина.

Въз основа на тъкани от вагина екипът успял да създаде в лабораторна среда мускулни и вагинални клетки, които за 7 дни били поставени в биоразградима матрица с формата на вагина.

8 години след поставянето на имплантите вагините функционират нормално и момичетата заявили, че са правили удовлетворителен секс. Благодарение на прогреса в тъканното инженерство заместители на кожа и хрущяли вече са присадени на хиляди хора по света.

Водещи

Най-четени