Традиционна техника от Йемен събира дъждовна вода 29.04 | 17:25

Водата се пречиства в специални контейнери и може да бъде използвана

От Ивета Бебова

Еко дизайнът и устойчивото строителството набират все повече популярност, а бизнесът започва сериозно да подкрепя всякакви идеи и проекти за екосъобразно строителство.

Като доказателство за това, преди дни Philips раздаде награди в ежегодния си конкурс за устойчиво строителство в градска среда.

Идеята на конкурса е да насърчи бизнеса и неправителствените организации да търсят по-прости и ефективни решения в градското проектиране и създаването на една по-екологична и здравословна градска среда.

Наградите са разделени в три категории – независим и устойчив живот, екологични градски зони и здравословен живот.

Тазгодишната победителка е Сабрина Фабер от Йемен, която е създала иновативен проект за улавяне, филтриране и съхранение на дъждовната вода. Това е лесен и прост начин да се реши сериозния проблем с недостига на вода, с който Йемен се сблъсква ежедневно, разказват от компанията. 

Всъщност техниката е традиционна в планинските села в Йемен. Идеята на Сабрина обаче е да пренесе тази техника в големия град. Така специалните цистерни, разположени на плоските покриви в Сана ще могат да събират и съхраняват между 10 и 50 хил. литра пречистена дъждовна вода годишно.

Тази вода може спокойно да се използва в домакинството.

Наградата на Сабрина е 75 000 долара, които тя ще използва, за да задвижи проекта си.

Второто място печели Мануел Рапопорт от Буенос Айрес за неговата идея, улиците са се затварят през почивните дни и да се превръщат в зони за отдих и артистични прояви.

Третата награда е връчена на Джеймс Китио от Уганда за предложението му да се изградят специални приюти за хората в Уганда, които освен подслон и им осигуряват и здравна информация.

Паричните награди за второто и третото място са 25 000 долара.

На сайтът на компанията могат да бъдат видяни всички участвали проекти и участници - www.because.philips.com/livable-cities-award/.

Водещи

Най-четени