"Ловът" на бозона на Хигс става все по-вълнуващ 19.09 | 18:16

До края на годината ще стане ясно дали неуловимата "Частица-Бог" съществува

От iNews.bg

Бозонът на Хигс, известен и като "Частицата – Бог", е неоткритата все още елементарната частица, която според теорията на Стандартния модел придава маса на всички останали частици.

В усилията си да я намерят физиците от ЦЕРН, работещи с Големия адронен ускорител (ГАУ), и техните колеги от университета в Калифорния – Сан Диего вече са изследвали повечето от масите, които според теорията бозонът на Хигс може да притежава. Остана само много малка неизследвана област.

"Ако бозонът на Хигс може да бъде намерен, той ще бъде намерен точно в тази област. Ако не, до декември ще разберем, че е той не е нищо друго освен научна фантастика", обяснява пред ScienceNOW професорът от Сан Диего Вивек Шарма.

Шарма координира международен екип от физици, който търси "Частицата-Бог" с помощта на детектора CMS един от двата гигантски инструмента на ускорителя, за който iNews писа през май. Другият такъв инструмент е наречен ATLAS.

Ускорявайки протони по 27 километров пръстен до скорости, близки до светлинните и сблъсквайки ги едни с други, учените пресъздават условията, в които материята е съществувала през първите мигове на Големия взрив. Точно в този момент, ако съществува, бозонът на Хигс би трябвало да се появи за миг и след това да се разпадне на вече познати частици, които да бъдат засечени от CMS и ATLAS.

Само за пет месеца след пускането си ГАУ физиците успяха да елиминират с вероятност от 95% повечето от възможните маси на бозона на Хигс. Те установиха, че ако съществува, той трябва да притежава маса в границите между 114 и 145 GeV (гигаелектронволта). В тези граници на маса бозонът на Хигс би се разпаднал по предвидените от теорията начини.

По време на сблъсъците досега учените наблюдавали вторични пръски от елементарни частици, които би се очаквало да се видят вследствие на разпадането на бозона на Хигс. Техният брой обаче бил недостатъчен, за да се каже, че тези събития не са статистически флуктуации на добре познати вече процеси.

Една окончателна интерпретация на резултатите би изисквала повече данни, които ускорителят на ЦЕРН вече започва да дава. Сега той бе пуснат отново след пауза, която позволи на физиците да увеличат броя на сблъсъците, така че до края на октомври ГАУ да предостави двойно повече информация от събраната до този момент.

"Навлизаме в много вълнуваща фаза в лова на бозона на Хигс" казва Шарма."Ако частицата съществува в обхвата между 114-145 GeV, би трябвало да скоро да започнем да виждаме статистически значими резултати от появата ѝ. Ако това не стане, ще я потърсим в целия диапазон от нейни възможни маси. Какъвто и да е случаят, на път сме към голямо откритие, което най-вероятно ще стане ясно до края на годината", казва Шарма.

Водещи

Най-четени