Apple патентова ново безжично зарядно 16.06 | 13:38

Технологията ще ви позволи да зареждате телефона си от метър разстояние

От Георги Георгиев

Ако съдим по наскоро одобрения патент Apple за ново безжична зарядно със среден обхват, то спокойно можем да очакваме мощен тласък в развитието на технологията в близките години.

Патентът, наречен "Безжично оползотворяване на местната изчислителна среда", представлява нова система, използваща достиженията на физиката в безжичния трансфер на енергия на средни разстояния. Това означава, че устройството, добавено в патентния списък,  използва безжичен пренос на електричество с помощта на магнитен резонанс в близко поле (NFMR) - т.е. в радиус до един метър от излъчвателя.

Въпреки че на този етап Apple не предлагат конкретни протипи, базирани на новия патент, перспективите пред технологията са обещаващи. Идеята да захранвате своя iPhone или iPad просто като го поставите близо до настолния си компютър или лаптоп, би се харесала на много потребители, чиито USB-портове вече са заети от останалите периферни устройства.

Така на теория устройствата ще могат да се зареждат навсякъде и по всяко време, което ще бъде стъпка нагоре от сегашното поколение подложки за безжично зареждане, които трябва да са включени към мрежата.

Въпреки че на този етап все още нищо не ясно, патентът отчасти може да обясни защо Apple е избрал да не създава индуктивно безжично устройство за зареждане на i-серията си до момента, коментират от physorg.com. Ако вземем предвид способността на компанията да взима дадена съществуваща технология и да я преобръща с главата надолу, бъдещите изненади в тази насока няма да ни бъдат спестени.

 

Водещи

Най-четени