GM представи иновационна въздушна възглавница 04.10 | 13:46

Възглавниците на General Motors ще защитават шофьорите при смъртоносни странични удари

От Георги Георгиев

В желанието си да направи автомобилите по-сигурни, General Motors обяви, че ще инсталира централни въздушни възглавници в три от новите си кросоувър модели. Очаква се първите модели, снабдени с иновативната технология, да се появят през 2013 г., информират от компанията.

Центрираните възглавници ще са позиционирани от дясната страна на шофьора. Тяхната основна цел да предпази шофьора и пътниците от коварни странични удари.

Щатската автомобилна компания е разработвала новите технологии през последните три години. Идеята за използването им се ражда след като изследвания установяват, че 11% от смъртните случаи при хората, седящи на предните седалки, са предизвикани вследствие на странични удари. Проучването е направено на базата на модели на компанията, пускани от от 1999 г. насам, като загиналите са били с предпазни колани.

Идеята на въздушната възглавница е да защити шофьора от сблъсък с пътника, седящ на седалката до него в случай на удар с друга кола от страната на пътника. От GM заявяват, че възглавницата им ще предотврати фаталния изход дори в случай, че никой не седи до шофьора. Силният страничен удар често води до сериозни усуквания на гръбначния стълб и врата, които водят до фатален изход.

Страничната възглавница е разработена от GM в сътрудничество с японския производител на колани и въздушни възглавници Takata. Първоначално тя ще бъде инсталирана върху моделите Chevy Traverse, Buick Enclave и GMC Acadia.

Водещи

Най-четени