Митница и прокуратура показаха заловеното рекордно количество хероин 29.09 | 13:30

712 кг от опиата бяха хванати в петък на граничния пункт "Капитан Андреево"

От Ани Романова

712 кг е хероинът, заловен в петък на граничния пункт "Капитан Андреево”, стана ясно набрифинг. Митницата и прокуратурата показаха рекордното количество пакети, намерени в два камиона. Пакетите с хероин са били скрити в плоскости от гипсокартон. Наложило се митничарите да ги срежат, за да го извадят.

Става въпрос за пратки от Иан към Австрия. Установени са и подателят, и получателят. В първия камион са открити 350 кг хероин, а във втория малко повече.

Заради плоскостите, които са плътни, рентгенът на митницата не е успял да го засече. Те са били подложени на проверка по метода анализ на риска и тогава наркотикът е открит.

"Хероинът е бил укрит по абсолютно идентичен начин в товарите и на двата камиона. Те са превозвали палети със строителни плоскости, като хероинът е бил опакован и поставен между самите плоскости, които са били плътно слепени”, обясни окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.

"Това за момента е най-голямото количетво хероин, задържано на наша граница. Установен е получателят – дружество в страна-членка на ЕС. Своевременно са уведомени правоохранителните органи в съответната държава по линия на наркотрафика”, поясни Георги Георгиев от Агенция "Митници”.

Двамата ирански шофьори са задържани за 72 часа от прокуратурата. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения. Ако бъдат осъдени, ги грози затвор до 20 години и глоба до 300 000 лева.

Снимка: Агенция Митници

Водещи

Най-четени