Сотир Цацаров положи клетва като главен прокурор 10.01 | 12:21

Заяви, че му предстои работа, която определи като съвместна и обща

От Ивелина Георгиева

Сотир Цацаров положи клетва като главен прокурор на България.

На церемонията той направи кратко обръщение, в което заяви, че му предстои работа, която определи като "съвместна и обща".

По думите му трябва да се продължи започнатото и да се надгражда. Като основен приоритет той определи изпълнението в препоръките в доклада по механизма за сътрудничество, като подчерта, че подходът, който ще следва, е диалог и динамика.

По покана на Цацаров на тържествената церемония присъства и бившият главен прокурор Борис Велчев, както и и.д прокурор Бойко Найденов.

Найденов пожела успех на Сотир Цацаров и подчерта, че всички прокурори ще бъдат до него в борбата с организираната престъпност.

Борис Велчев пък пожела на новия главен прокурор през следващите 7 г., които му предстоят, да има по-малко скандали. "Не съм оптимист, но истински му го желая", заяви бившият главен прокурор. Велчев препоръча на Цацаров да направи нещо, което той самият не е успял - да обясни какво прави точно главният прокурор.

Той препоръча още да успее да преодолее грешното разбиране за Висшия съдебен съвет (ВСС). Бившият главен прокурор използва повода да благодари на всички свои колеги за търпението, с което се е ползвал и за щедростта им и ги помоли да направят същото със Сотир Цацаров и ако е възможно - и повече.

На церемонията присъстваха и министърът на правосъдието Диана Ковачева, председателите на ВКС Лазар Груев и на ВАС Георги Колев, членове на ВСС и кандидатите Галина Тонева и Борислав Сарафов.

Учудващо нямаше представител на изпълнителната власт.

Водещи

Най-четени