Таксиметровите компании искат общ честотен канал с МВР 18.01 | 18:05

Може да бъде изграден и нов сайт за обмен на информация

От Деляна Петкова

Общ честотен канал с МВР поиска Румен Крумов от Националния съюз на превозвачите. Предложението беше направено по време на среща на собствениците на таксита в МВР.

На срещата в министерстовото дойдоха представители на над 30 компании, предлагащи таксиметрови услуги, съобщават от институцията.

Разговорите бяха инициирани от собствениците на таксита заради инцидент, при който техен колега беше прострелян от свой клиент. Тогава се оказа, че шофьорът реално няма книжка заради отнети контролни точки.

Подобни неуредици лесно могат да бъдат отстранени – на интернет страницата на МВР в реално време може да бъде проверено дали шофьорската книжка на даден водач е валидна, припомни Цветанов. По предложение на Министерството на транспорта обаче може да бъде изграден нов сайт, в който компаниите и КАТ да обменят информация за редовността на документите на всеки шофьор.

Таксиметровите компании направиха предложение и такситата да могат да се движат в бус-лентите, когато превозват пътници. От МВР увериха, че ще се допитат до представители на Столичната община. В 20-дневен срок експертите ще уведомят таксиджиите дали предложението е удачно.

Водещи

Най-четени