50 000 земеделци укрили 120 млн. лв. доходи от субсидии 05.09 | 09:15

те имат право да подадат коригираща декларация до 1 октомври 2018 г

От Ани Романова

Близо 50 000 земеделски производители са укрили субсидии на обща стойност 120 млн. лв., като не са платили данъците си върху тази сума. Това съобщават от Националната агенция за приходите (НАП).

Разминаването е хванато след получаването на данните от Държавен фонд "Земеделие" за изплатените през миналата година субсидии.

През миналата година на фермерите са изплатени близо 1,1 млрд. лева само за земеделска земя. Освен че голяма част от тези земеделци не са подали данъчни декларации и не са платили данъци и осигуровки върху тях, има и значителен брой хора, които са подали данъчни декларации, но в тях са посочили по-малък доход от получения, показва проверка на "Монитор".

Най-голям брой отклонения са засечени в Кърджали, Хасково и Благоевград, сочи анализът на данъчните.

Още през тази седмица НАП започва информационна кампания към всички земеделски производители, които са допуснали неточности в данъчните си документи. Според закона те имат право да подадат коригираща декларация за доходите до 1 октомври 2018 г. Освен с писма по електронната поща гражданите ще бъдат уведомени и по телефона. Предстоят срещи с кметовете на общини, в които са открити най-много пропуски, а офисите на НАП също имат готовност да дадат информация. Консултация по въпроса може да се получи и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.

Заедно с уведомленията за корекции земеделците ще бъдат снабдени и със специална брошура която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета. Националната агенция по приходите обменя данни с много институции и в резултат от това разполага с информация за доходи, които подлежат на облагане. В момента приходната агенция изпълнява програма за подобряване данъчната дисциплина на земеделските производители, припомниха от НАП.

Водещи

Най-четени