И да е много люта зимата, НЕК обещава да няма проблем с тока 17.11 | 16:41

Според ДКЕВР енергийните дружества са в стабилно финансово състояние, но изостават с инвестициите

От Нели Минчева

Потреблението на електроенергия в страната през зимата ще бъде обезпечено напълно с наличните мощности. Това съобщи пред комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в парламента изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов.

Има разработени програми за подготовка на съоръженията за есенно-зимния сезон и за действия при бедствия и аварии. В момента водните запаси в язовирите, на които има ВЕЦ, са около 80% от капацитета и това е достатъчно за покриване на върховите натоварвания в системата, добави той.

Енергийните дружества са в стабилно финансово състояние, което не би застрашило работата на енергийната система на страната, посочи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че приходите на дружествата са намалели. Макар че инвестиционните програми на дружествата не са изпълнени за тази година, смятаме, че в последните три месеца на годината инвестициите ще нараснат, добави Семерджиев.

Той отбеляза, че повечето инвестиции на НЕК са в нови генериращи мощности, а не в поддръжка на мрежата. Трябва да се решават проблемите с мрежата, да се разшири капацитетът й, добави Семерджиев.

Представители на трите електроразпределителни дружества също заявиха, че са готови за зимния период. Те обаче се оплакват от повишения брой на кражбите на кабели.

Водещи