Йордан Йовчев със звезда в Алеята на славата в София 20.10 | 16:52

Най-добрият български гимнастик и президент на БФСпортна гимнастика Йордан Йовчев вече има звезда в Алеята на Славата в София.

От Даниел Любомиров

Най-добрият български гимнастик и президент на БФСпортна гимнастика Йордан Йовчев вече има звезда в Алеята на Славата в София.

Йордан Йовчев е роден на 24 февруари 1973 година в Пловдив. Тренира спортна гимнастика от осемгодишен. Той е сред Топ 10 на българските спортисти за всички времена.

Два пъти е двоен световен шампион на земя и халки на първенствата на планетата в Гент (2001) и Анахайм (2003) и двоен световен вицешампион в Дебрецен през 2002 година. Йовчев е и единственият представител на този спорт, който участва на пет поредни Олимпиади.

На Олимпийските игри в Сидни през 2000 година извоюва два бронзови медала - на халки и на земя, а на тези в Атина през 2004-та печели сребро на халки и бронз на земя.

Това е 23-та звезда във Famous Алеята в столичния квартал Младост. Famous Алея на славата е създадена преди 6 години - през октомври 2005, пред кино "Арена Младост" с идеята да събере на едно място имената на българите, допринесли за прославянето на страната ни по света и за положителния й международен имидж.

До момента звезди на Famous Алеята имат Христо Стоичков, Васко Василев, Димитър Бербатов, Лили Иванова, Валя Балканска, Теодосий Спасов, Васил Найденов, група "Сигнал", Станка Златева и други.

Водещи