Как богатото съдържание на флавоноиди и витамини в къпините облекчава подаграта 21.08 | 11:45
Профилактиката на повторни пристъпи включва контрол върху теглото и избягване на храни, богати на пурини. Поддържането на диета, богата на фибри и бедна на мазнини, също е от ключово значение.
Подаграта е форма на остър артрит, която води до болезнени и възпалени стави. Най-често засяга палеца на крака, но може да повлияе и на други части на тялото като глезените, петите, китките, ръцете и лактите. Основният причинител на подаграта е натрупването на пикочна киселина в кръвта, което води до образуване на кристали в ставите, предизвикващи болка и възпаление. Възможно е дори да причини болки в долната част на гърба. Пристъпите на подагра обикновено преминават в рамките на една седмица, но е важно да се консултирате с лекар, за да се предотвратят бъдещи усложнения, включително увреждане на ставите и бъбреците.
Профилактиката на повторни пристъпи включва контрол върху теглото и избягване на храни, богати на пурини. Поддържането на диета, богата на фибри и бедна на мазнини, също е от ключово значение.
Особено полезни при подагра са храни, богати на витамин Е и селен, както и плодове като череши, къпини, боровинки, лилаво грозде и вишни. Тези плодове са източници на флавоноиди, които помагат за намаляване на нивата на пикочната киселина и подпомагат възстановяването на ставните тъкани. Редовната консумация на тези храни може да даде отлични резултати.
Сред всички плодове къпината се отличава като най-ефикасния при лечението на подагра. Това се дължи на богатото съдържание на витамини Р, К, С и А, както и на органични киселини като салицилова, лимонена и винена. Къпините са също източник на пектинови вещества и биофлавоноиди, които укрепват имунната система и помагат на организма да се освободи от свободните радикали. Освен това, те съдържат минерали като фосфор, калий, мед и магнезий, които подпомагат нормалното функциониране на нервната система и кръвообращението.
Къпините са и отличен източник на фибри, които подпомагат правилното функциониране на червата и помагат за поддържане на здравословно тегло. Те също така понижават нивата на холестерола, което допълнително подобрява общото здравословно състояние. Само една шепа къпини съдържа 8 грама фибри – два пъти повече от смляната пшеница. Манганът, който също присъства в този плод, е важен за формирането на съединителна тъкан, която е ключова за здравата костна структура.
За повече здраве и сладост в живота, не пропускайте да опитате някой вкусен сладкиш с къпини.
Водещи
-
Още не е ясно дали България ще получи второто плащане по ПВУ от 650 млн. евро
Това заяви по време на изслушване в Народното събрание служебният финансов министър Людмила...
17.09 | 21:00
-
"Файненшъл таймс": ЕС ще предостави до 40 млрд. евро нови заеми за Украйна до края на 2024-а
Това ще се сучи със или без участието на САЩ, след като планът на Г-7 за използване на...
17.09 | 20:45
-
ТВ иконата Петър Вучков чукна 86 с минимална пенсия
От БНТ плащали мизерни осигуровки на водещия
17.09 | 20:30
-
Как пълнолунието ще се отрази на всяка зодия?
На 18 септември има и частична лунно затъмнение
17.09 | 20:16
Най-четени
-
Почитаме св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София
Благочестивата София имала три дъщери, които носели имената на най-главните християнски...
17.09 | 08:30
-
Ето какво крие новата панелистка на Гала
Лора Капустина е позната от участието си в кулинарното предаване „Мастършеф“
17.09 | 19:30
-
Терзиев се извини на родители и учители за хаоса, който Столична община създаде с учебния процес
Целта ни беше учителите да направят специална програма за децата за Деня на София, да ги...
17.09 | 08:45
-
НС отложи с година новата скъпа такса смет
Това стана с две гласувния в едно заседание на парламента
17.09 | 17:15