Здравословният живот се превръща в "здравословно порно" 20.02 | 15:19

Просто няма друг начин да се пробута на широката маса от хора

От Боян Кърпачев

Разсъждавайки относно "здравословния" начин на живот, ще се опитам да стигна до първопричината за тази нова мания и начините ѝ на действие към настоящия момент.

И колкото повече мисля, толкова повече стигам до заключението, че човечеството има необяснимата (за мен) нужда от това да си създава проблеми, които след това да може да решава. Примерите са безброй – като започнем от световните войни, та стигнем до замърсяването на природата и глобалното затопляне. Човекът е до такава степен пристрастен към създаването на проблеми, че не е подминал и себе си и по-специално начинът си на живот.

Началото беше животът. И никой не му даваше определения, различни от дълъг, кратък, пълноценен (за това се съмнявам) и прекратен преждевременно. Хората са ставали сутрин и са се хранели, за да имат енергия. Тази енергия са използвали, за да се борят с превратностите на живота. Борили са се с него, за да си го направят по-добър и за да продължат рода си.

В даден моменто обаче тази верига се къса и се стига до порочния кръг на създаването на проблем и впоследствие - решаването му. Животът изведнъж става прекалено подреден и лесен. Когато не се използва енергията, нужна за ежедневно оцеляване, тя започва да се трупа (в излишни килограми). Изобилието притъпява чувството за мярка и достатъчност. Това кара човечеството (или поне т.нар. развит свят) посевместно да води нездравословен начин на живот. И така се създава проблем.

Създаваме си проблем, решаваме си го. Е, както и при войните, и сега ще паднат много хора жертва на зловредните навици, но това е цената, която човечеството трябва да заплати, за да продължи съществуването си.

Целта е ясна – "здравословен начин на живот", но как да се изпълни тя. Залогът е висок. Прекалено много хора могат да заплатят с живота си, следвайки старите порядки и изградените навици. Войната с излишните килограми поема в изненадваща посока. Методите на здравословната индустрия са същите, използвани досега за докарването на хората до това състояние.

До момента наблюдавахме (и продължаваме да наблюдаваме) хранителното порно да се проявява като разтеглен кашкавал по искрящо парче пица, цвърчащо кюфте в разрязана питка, подскачащи картофи, излизащи от фритюрника. Сега е ред на напращели плодове, фини талии и приятно закръглени задни части да ни обясняват колко е хубаво да се храним според природата.

Та така, храните отново се рекламират чрез порно, но този път "здравословно" такова. Просто няма друг начин да се пробута на широката маса от хора.

И така ще трябва да се примирим да гледаме лъснати и апетитни ябълки, раздаващ живот плодов сок и вталени с мюсли девойки от реклами, витрини, статии и сайтове. Поне докато не се реши проблемът с начина на живот, до който сме се докарали.

Водещи

Най-четени