Слънчев бряг превзе Лозенец 09.08 | 15:02

Фолкаджийки, миски и много силикон плъзнаха из черноморското селце

От Кремена Бедерева

Силиконови джуки, силиконови бюстове, рокли и грим на плажа, напомпани мъже с черни джипове и отмарящи фолкаджийки.

Не! Това не е картина от Слънчев бряг, това е пейзаж от обитаваното предимно от софиянци село Лозенец на Южното Черноморие.

За жалост от тази година ситуацията в черноморското село се влоши значително. Доскоро Лозенец бе запазената марка за почивка на софиянци. Работещите, интелигентни и ненавиждащи чалгата столичани идваха да почиват всяко лято в уюта на селото, намирайки в него спокойствие, добри познати, хубава храна и липса на всякаква суета.

Краят на тази идилия обаче дойде поголовно през настоящия летен сезон. Туристите тип Слънчев бряг надушиха рая на софиянци и плъзнаха като епидемия в селото.

Малката плажна ивица бе атакувана от плажуващи манекенки, чалгаджийки, златотърсачки и много, много силикон. Суетата нахълта изведнъж с пълна сила и разликата между плажа на Cacao beach и Оазис в Слънчев бряг е тотално незначителна с тази на централния плаж в село Лозенец.

За отрицателно време късите панталонки и джапанки бяха заменени с рокли, грим, бижута и прически на плажа. Настават истински хумор и сатира, когато по скарите на пясъка се заклатушка силиконова "кифла" с рокля, огромни черни очила, тюрбан на главата и джапанки с платформа, опитвайки се да стигне до плажната тоалетна.

В мисия невъзможна се превърна намирането на чадър и шезлонг от пренаселване. Собствениците на плажните заведения обясняват как, за да си запазиш сянка, трябва да се обадиш няколко дни предварително, защото всичко било резервирано от пет дни насам. 

Положението със заведенията и ресторантите е аналогично. Места няма почти в нито един ресторант и ако не си направиш резервация – гориш.

Остава алтернативата да изядеш на крак една палачинка или мазен дюнер на площада. Традиционната доскоро клиентела на селцето от софиянци описва положението с почивката си там като истерично.

"Това не е почивка, това е истерия", оплаква се софиянец, който от дълги години почива на Лозенец.

Схващането за нормална почивка, в която да излезеш на разходка и да си харесаш заведение, в което да се нахраниш, остана в историята. Ако нямаш телефон за резервации и не си планувал от предния ден вечерята си с приятели, рискуваш вечерта ти да се превърне в кошмар.

Контингентът от Слънчев бряг наложи и нов дрескод в нощните заведения. Жените вече не са по къси панталонки и летни блузки, а са с лъскави рокли, пайети, обувки на високи токчета, букли и много грим.

Двата бара и двете дискотеки в селото са препълнени от женски компании, които са облечени, сякаш отиват на абитуриентския си бал, или пък са полуголи и търсят нагло някой инвеститор, който да им обърне внимание, за да им плати питието или престоя в хотела.

Мутрите много бързо надушиха тълпите от златотърсачки в Лозенец и се преселиха с охраната си при тях. През лятото на 2013 г. софийските гъзари значително намаляха и бяха заместени от гологлави, напомпани и татуирани мачовци с еднакви номера на колите.

Ако доскоро Лозенец бе мястото на интелигентните софиянци, сърфисти и хората на изкуството, днес той е новият Слънчев бряг.

Водещи

Най-четени