Коя е най-вредната част от пилето? 12.03 | 17:45

Пилешкото месо отдавна се счита за една от най-полезните храни в менюто ни – богато е на белтъчини, витамини и минерали. Въпреки това, не всички части от пилето са еднакво безопасни и здравословни. Някои, според експертите, съдържат повече мазнини или потенциални токсини, което налага по-внимателен подход при приготвянето им.
Най-вредната част за талията – кожата
Ако внимавате за фигурата си, кожата на пилето е добър пример за нещо, което да премахнете преди готвене. Тя е почти изцяло съставена от мазнини и държи рекорд по калоричност. От друга страна, именно кожата прави месото сочно и ароматно – естествен подобрител на вкуса. Ако обаче я отстраните, а след това обилно посолите и добавите мазнина, ефектът може да се окаже сходен като да я бяхте оставили – по този начин ползите от премахването ѝ се обезсмислят.
Дробчета
Според специалисти в тази тъкан могат да се натрупват голям брой бактерии и дори паразити. Дори и след топлинна обработка рискът не винаги се елиминира напълнГлави и тръткиТези части също не се препоръчват, тъй като често съдържат токсини, които могат да бъдат вредни за здравето ни в дългосрочен план.
Както обяснява WebMD, най-отровното състояние на пилето е суровото. Бактериите се размножават изключително бързо, ако месото не е сготвено добре. Това означава, че е жизненоважно да проверявате готовността му в най-дебелата част, преди да го сервирате, за да сте сигурни, че е достигнат безопасният вътрешен температурен праг.
Диетологът Кара Харбстрийт твърди, че всички части от пилето могат да се впишат в здравословен хранителен режим, стига да бъдат приготвени правилно. Според нея тъмното месо е дори по-полезно от бялото, защото съдържа по-високи нива на витамини и здравословни мазнини, въпреки че е по-калорично.
Да се мие или да не се мие пилешкото?
Според Харбстрийт няма смисъл да изплаквате пилето под течаща вода, както мнозина са свикнали да правят. Така не само няма да премахнете бактериите, но съществува риск да добавите нови, идващи от самата вода и кухненската среда.
Пилешкото месо е източник на висококачествени протеини и може да бъде ценна част от всяка балансирана диета. Когато обаче го приготвяте, отстранете потенциално проблемните части като бели дробове, глави и трътки, а кожата премахнете, ако искате да намалите мазнините. Винаги гответе пилето достатъчно дълго, за да унищожите бактериите, и не забравяйте, че мярката и правилният избор на части от пилето са ключът към безопасното и здравословно хранене, пише факти.бг.
Водещи
-
Борисов: Аз съм убеден какво ще е решението на Конституционния съд
Делото беше образувано две седмици след провеждането им по жалби от редица депутати от няколко...
13.03 | 12:45
-
Управляващите предлагат безплатни лекарства за деца до 7 години
Парите ще бъдат осигурени от Националната здравна каса.
13.03 | 12:30
-
Икономист прогнозира голям шок с парите за втора пенсия
"Боде очите. То е толкова очевидно, че чак е обидно. Не е коректно да се постъпва така с...
13.03 | 12:15
-
Вятърът във Враца пречупи дървета, призовават се гражданите да се движат с повишено внимание
Екипите на общинското предприятие "БКС" и противопожарната служба отстраняват щетите.
13.03 | 11:30
Най-четени
-
Парламентът избира управител на Националната здравноосигурителна каса
Единствен кандидат за шеф на Касата е издигнатият от ГЕРБ-СДС доц. Петко Стефановски, а...
13.03 | 08:59
-
На 13 март имен ден празнуват всички мъже, които носят името Никифор
Свети Никифор е роден в Цариград в средата на VIII век
13.03 | 10:15
-
Състезание с един кон: Има само един кандидат за управител на НЗОК
Очаквана водна криза
13.03 | 10:48