Собственици на ТИР-паркинги край Бяла измислиха как да се снабдяват с гориво 19.11 | 17:18

От резервоарите на спиращите там превозни средства. В замяна собствениците давали безплатно храна и подслон на шофьорите

От Север.бг

Собственици и арендатори на ТИР-паркинги край град Бяла измислили хитър начин да се снабдяват с безакцизно гориво от резервоарите на спиращите там превозни средства, които най-често са от Турция, Иран, Ирак и бившите съветски републики. В замяна собствениците давали безплатно храна и подслон на шофьорите, съобщава Север.бг.

Инспекторите от митницата хванали водач на ТИР с руска регистрация на околовръстния булевард "Колю Фичето" в Бяла точно в момента на източването на гориво. Мъжът пълнел 20-литрови туби от резервоара на камиона си и ги качвал в багажника на лек автомобил "Пежо" с българска регистрация. Когато митническите служители пристигнали на мястото, водачът вече пълнел четвърта по ред туба. Мъжът признал за уговорката със собственика на ТИР-паркинга.

Втори подобен случай се разиграл в района на Гара Бяла. Там проверяващите открили товарен бус "Ситроен", в който имало два армирани PVC контейнера с вместимост по един тон. Единият вече бил пълен с 950 л гориво, а другият бил в процес на пълнене. Тук обаче нито собственикът, нито някой от паркиралите водачи признал да притежава буса или горивото.

При по-обстоен оглед претърсващите се натъкнали на още един контейнер с 420 л гориво, за които собственикът на паркинга признал вината си.

От двата са случая са открити общо над тон и половина гориво, които са иззети заедно с намерения бус. Предотвратената щета за бюджета от спестения акциз е около 1060 лева.

Водещи

Най-четени