Великотърновци се радват на уникален светлинен спектакъл 22.03 | 07:46

Светлинната атракция се прави за първи път у нас, уверяват от техническия екип

От Олга Андреева

Навръх празника на Велико Търново на 22 март гражданите и гостите на града ще имат възможността да станат свидетели на невероятно светлинно шоу.

Първият в страната подобен спектакъл от лазерни светлини и автентична музика се подготвя от цял екип от специалисти, съобщи Север.бг. 

Спектакълът, който ще започне около 19,30 ч., ще може да бъде видян от всички заведения от централната и старата градска част, които имат изглед към хълм Боруна, на който се издига Художествена галерия "Борис Денев".

Преди началото на шоуто галерията ще се "сдобие" с часовник, който ще отброява минутите до началото и ще позволи на гражданите да намерят удобно място за наблюдение. Движението по Стамболовия мост ще бъде ограничено - там ще се пропускат единствено техническият екип и доброволците, които ще пускат хартиени фенери.

Върху фасадата на галерията ще бъдат прожектирани важни моменти от българската история и в частност на старопрестолния град. За целта ще бъдат използвани седем монохромни, два сини и един RGB лазери, както и 120 осветителни устройства, каза техническият уредник Пламен Босев.

Светлинната атракция е по подобие на използваната за спектакъла "Звук и светлина" на Царевец и е с мощност близо 250 киловата. В унисон с цветовите анимации по фасадата на галерията ще звучи музика на Ясен Велчев, ще отекват тъпаните на Стунджи, кавал и гайда. 

Водещи

Най-четени