Вместо военни имоти - книгохранилища 12.03 | 15:02

Правителството реши Националната библиотека да се разшири с още два имота

От Теодора Кокаланова

Правителството отне от Министерството на отбраната управлението върху два имота и го предостави на Министерството на културата. В сградите, стопанисвани до момента от отбранителното ведомство, ще бъдат изградени книгохранилище за нуждите на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

Помещенията ще се използват за складови площи за съхранение на реквизити и декори на Младежкия театър "Николай Бинев". За книгохранилището ще бъдат използвани три сгради, намиращи се в имот от 10 дка в с. Герман, а за склад на Младежкия театър – помещение от близо 223 кв. м в бл. 41б в столичния квартал "Овча купел-2".

Друго решение на правителството е община Търговище да получава безвъзмездно правото на собственост върху два имота – на ул. "Асен Златаров" №25 в Попово, който ще бъде използван за изграждането на клуб на пенсионера, и на ул. "Г. С. Раковски" №2 в Търговище, където се намира "Свещарската къща" (недвижима културна ценност с местно значение). С решенията на кабинета ще се подпомогне развитието на социалната програма на общината и ще се създадат условия за разширяване на дейността на Регионалния исторически музей в Търговище.

Чрез прехвърлянето на собствеността върху друг имот – на ул. "Лайош Кошут" №4 в Шумен, ще бъдат решени част от административните потребности за различни общински структури в града. Това ще позволи и подобряване на административните услуги за жителите на общината. С друго решение правителството даде съгласието си "Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация" ЕАД да продаде на търг свои имоти. ю

Това са терен от 1,2 дка, заедно с построените в него санаториум, склад и едноетажна сграда, както и двуетажна сграда от 185 кв. м с пристройка към нея. Имотите се намират в софийския квартал Горна баня и не се ползват от лечебното заведение от 1998 г. Първоначалната им тръжна цена ще бъде определена от независим оценител.

На днешното заседание беше прието и решение за отчуждаване на части от имоти – частна собственост, необходими за изграждането на ЛОТ 4 "Сандански-Кулата" на автомагистрала "Струма". Имотите се намират в землищата на селата Дамяница, Ново Делчево, Левуново, Ново Кономлади, Марикостиново, Генерал Тодоров, Марино поле и Чучулигово в област Благоевград, съобщи правителствената информационна служба. 

Водещи

Най-четени