До една година всички читалища у нас ще бъдат дигитализирани 28.10 | 20:46

Книги за 1 милион лева получиха като дарение българските читалища

От Ивелина Георгиева

40-50% от българските читалища са на път да бъдат дигитализирани и в рамките на една година всички те ще бъдат компютаризирани. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов по време на официалното подписване за дарение на книги на стойност 1 милион лева, предоставено на всички български читалища.

Дигитализацията на културните храмове е на стойност 15 милиона лева и се осъществява по програмата на Мелинда и Бил Гейтс.

Читалищата са уникално явление в България, те не съществуват никъде другаде, има ги само у нас, заяви министър Рашидов. По думите му за всички е ясно, че те са изживели времето си и затова е необходимо да се подготви нова стратегия за тях.

Те трябва да станат по-любопитни и съвременни, за да може младите хора да ги посещават.

Много читалища вече са модернизирани и работят с компютри. Над 115 читалища вече са модернизирани и работят с компютри. Те са се превърнали в информационни центрове на местната общност, посочи Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища.

Въпреки това положението в читалищата остава тежко, главно заради необходимостта от ремонти на сградите и липсата на пари. Дойнов увери, че държавата помага изключително много за поддържането на стандарта в помещенията и за поддържането на персонал, за да не затвори врати българското читалището.

200 000 лева струва ремонтът само на покрива на една от сградите, но пък има и значителен брой, които вече са реновирани по програми на Европейските фондове, обясни председателят на Съюза на народните читалища.

Книги за 1 милион лева дариха днес на българските читалища от голям медиен холдинг. Изданията са много и са изключително ценни - енциклопедии, художествена и научна литература от българските и световни класики.

Книгите трябва да бъдат разпределени по всички читалища и това ще стане след заседание на Съюза на народните читалища, което трябва да реши как по-точно ще стане разпределението. С приоритет ще бъдат тези читалища, които не са получавали книги и не са имали пари да си закупят такива през последните 3-4 години, съобщи Николай Дойнов. Той поясни, че това са основно читалища в по-малките общини и населени места.

От 5 години насам 90% от българските библиотеки не са получавали нито една нова книга, заяви Венелина Гочева, вицепрезидент на издателския борд на медийния холдинг, който прави дарението.

Преди няколко дни от Министерството на културата обявиха програма на стойност половин милион лева за закупуване на книги в библиотеки и читалища.

Броят на читалищата в цялата страна е 3496.

Водещи

Най-четени