Евангелие на 4 века получи Националният исторически музей 23.01 | 17:01

То е дарено заедно с още една книга с изключителна стойност

От iNews.bg

Две уникални и изключително ценни книги получи днес Националният исторически музей като дарение. Едната е Евангелие, печатано във Вилнюс през 1644 г., а другата - Ирмологий, печатан в Москва през 1838 г. Евангелието е дело на печатницата на Братството на Св. Троица, което от 1596 г. се нарича Съшествие на Св. Дух и е едно от печатащите на кирилица издателства в Литовското княжество. За периода на своето съществуване, от 1596 до 1705 г., там са отпечатани 74 книги – впечатляваща издателска продукция.

Град Вилнюс още от втората половина на 16-ти век е най-големият европейски център, където се издават книги с кирилски шрифт. Книгата е голям формат, богато украсена със заставки и орнаментирани инициали, шрифтът е едър и тържествен, страниците са рамкирани с декоративна украса. Очевидно е използвана активно при богослужение и за четене – на много от листовете има следи от покапвания със свещ, а долните краища на листовете, където се отгръща, са зацапани и захабени. Общото състояние на книгата е добро. На предния и задния форзаци има приписки от различни писачи, в една от които се споменава за значително събитие в българската история – Велчовта завера от 1835 г.

Ирмологият е богослужебна книга в Православната църква. Подареният екземпляр е много добре запазен, изданието е отпечатано с църковнославянски шрифт, украсено с червенослов, инициали в червено и заставки в черно. Книгата е с кожена подвързия с щампован кръст на предната корица. На задния форзац има бележка, написана от протопсалт Георги Бонеков, в която съобщава, че на 6 септември 1955 г. е извършен атентат – хвърлена бомба в турското посолство в г. Солун, Гърция. Този акт предизвиква, според автора, "страшно гонение на християните и техните свещеници и архиереи в Цариград". Ограбени са гръцката печатница в Истанбул и православните храмове, изпочупени са прозорците и вратите на християнски домове, пребити са православни свещеници, осквернени са църковни утвари и одежди. Емоционалният запис на протопсалт Бонеков завършва с оценка на щетите за православната църква в Истанбул на "над 100 милиона американски долара".

Книгите са дарени от г-жа Пенка Драгнева-Илиева от София по желание и по поръчение на починалия отец Пеню Цвятков Пенев от село Войнежа, Великотърновско. Екземплярите са изключително ценна придобивка за НИМ. Те обогатяват книжовното културно наследство, което притежава музеят и ще бъдат изложени в най-близко време в постоянната експозиция на музея.

Водещи

Най-четени