Зимата идва – Петковден е! 14.10 | 07:40
Отбелязваме Света Параскева или още наричана Света Петка

Зимата вече бавно, но сигурно идва. На 14 октомври църквата почита Света Параскева или още наричана Света Петка. Денят е наричан още Зимен Петковден и в българските вярвания бележи прехода към зимните месеци.
Традициите и честванията на българите на този ден имат предхристиянски белези на култове. Техните корени са от епохата, когато земеделието дало нов поглед за живота на човека, а основно място заемало плодородието на земята, олицетворено от жена, даряваща живот.
Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството. От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните. Петковден бележи края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. До тогава всичката земеделска работа трябва да е приключила, за това и народа казва "На Петковден ралото да ти е под стрехата”.
Поверието гласи, че ако на Петковден грее слънце, листата на дърветата не са окапали, а овцете се скупчват на едно място - зимата ще е тежка и снежна. Денят празнуват и овчарите – на Петковден те пускат кочовете при овцете, след което на овчаря се носи дар баница. Денят се смята за повратен и в този смисъл на Петковден в някои краища, се спазва обичая "полезване”. Според него, какъвто човек ти стъпи първи в къщата, определя късметът и здравето през цялата година.
Дните от Петковден до Димитровден имат митичен смисъл съответстващ на Мръсните Погани дни. Тези дванадесет дни наричани още "вълче или вампирско погано" представляват сакрална граница между старата и новата година. В тези дни, чудати и отвъдни същества бродят по човешките земи и светът е по-хаотичен и опасен.
На места се провежда съботата преди Петковден Петковденска задушница, за почитане на мъртвите раздава се подковки, поръсени с варено жито, подсладен ориз, диня и грозде. На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен "Света Петка”, се слага на трапезата върху мъжка риза, паничка сол и чаша вино. Къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастната жена вдига хляба високо и благославя с него всички и раздава парченца.
На масата на Петковден е хубаво да присъства: гювеч с овнешко, курбан чорба, сармички с лозови листи, шкембе, ястия с праз, обредни хлябове.
Имен ден празнуват: Параскева, Петко, Пенчо, Петкан, Пеньо, Пенко, Паруш, Петричка, Петрана, Кева
Водещи
-
Летище Бургас очаква ръст в броя на пътниците от Германия през този летен сезон с около 70 на сто.
Летище Бургас очаква ръст в броя на пътниците от Германия през този летен сезон с около 70 на...
16.05 | 17:59
-
Украинският президент призова за твърди санкции, ако преговорите в Истанбул се провалят
По-ниско ниво на руската делегация
16.05 | 17:40
-
Отлагат либерализацията на тока за неопределено време
Депутатите приеха промени в Закона за енергетиката, които запазват ролята на КЕВР при...
16.05 | 17:20
-
Българка ще лежи 6 години в затвора за продажба на бебе в Гърция
Наказанието му е наложено от Наказателен съд в Солун и ще бъде приведено в изпълнение в ...
16.05 | 17:00
Най-четени
-
Ако няма споразумение - и уикендът няма да има градски транспорт
И предупредиха, че се очаква масово търсене на работа от страна на водачите.
16.05 | 11:00
-
Служителите в метрото са готови да се включат в протеста
Според него исканията за по-високи заплати в сектора са справедливи. Той заяви, че до...
16.05 | 12:30
-
Бойко Борисов отправи остри критики към кмета на София Васил Терзиев във връзка с продължаващите протести
Той обвини Терзиев в бездействие и подчерта, че според него Столична община разполага с...
16.05 | 10:15
-
Румен Радев: Манипулациите, че предложеният от мен референдум е срещу еврото, са обида за интелекта на българите
Това коментира президентът
16.05 | 13:30