Зимата идва – Петковден е! 14.10 | 07:40
Отбелязваме Света Параскева или още наричана Света Петка
Зимата вече бавно, но сигурно идва. На 14 октомври църквата почита Света Параскева или още наричана Света Петка. Денят е наричан още Зимен Петковден и в българските вярвания бележи прехода към зимните месеци.
Традициите и честванията на българите на този ден имат предхристиянски белези на култове. Техните корени са от епохата, когато земеделието дало нов поглед за живота на човека, а основно място заемало плодородието на земята, олицетворено от жена, даряваща живот.
Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството. От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните. Петковден бележи края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. До тогава всичката земеделска работа трябва да е приключила, за това и народа казва "На Петковден ралото да ти е под стрехата”.
Поверието гласи, че ако на Петковден грее слънце, листата на дърветата не са окапали, а овцете се скупчват на едно място - зимата ще е тежка и снежна. Денят празнуват и овчарите – на Петковден те пускат кочовете при овцете, след което на овчаря се носи дар баница. Денят се смята за повратен и в този смисъл на Петковден в някои краища, се спазва обичая "полезване”. Според него, какъвто човек ти стъпи първи в къщата, определя късметът и здравето през цялата година.
Дните от Петковден до Димитровден имат митичен смисъл съответстващ на Мръсните Погани дни. Тези дванадесет дни наричани още "вълче или вампирско погано" представляват сакрална граница между старата и новата година. В тези дни, чудати и отвъдни същества бродят по човешките земи и светът е по-хаотичен и опасен.
На места се провежда съботата преди Петковден Петковденска задушница, за почитане на мъртвите раздава се подковки, поръсени с варено жито, подсладен ориз, диня и грозде. На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен "Света Петка”, се слага на трапезата върху мъжка риза, паничка сол и чаша вино. Къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастната жена вдига хляба високо и благославя с него всички и раздава парченца.
На масата на Петковден е хубаво да присъства: гювеч с овнешко, курбан чорба, сармички с лозови листи, шкембе, ястия с праз, обредни хлябове.
Имен ден празнуват: Параскева, Петко, Пенчо, Петкан, Пеньо, Пенко, Паруш, Петричка, Петрана, Кева
Водещи
-
Милен Керемедчиев: Отстъпването на територии може да предизвика гражданска война в Украйна
Опасност от вътрешни саботажи
01.12 | 12:30
-
Как да смените личния си лекар: Най-чести грешки и полезни съвети
Извън тези периоди промяна е възможна само в определени случаи
01.12 | 12:15
-
КЗП с яки проверки преди зимния туристически сезон
Задължително е предоставянето на ясни и пълни условия за туристическото пътуване
01.12 | 11:59
-
Световен деликатес изчезва. Шокираща причина
90% от стридите в най-големия производствен район са мъртви
01.12 | 11:45
Най-четени
-
Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН
На 1 декември 2025 г. в област Стара Загора ще бъде отбелязан първият етап от Националната...
01.12 | 09:30
-
Без коли първа и втора категория в центъра на София
Новото е, че през този сезон забраната обхваща освен „малкия ринг“ и по-широк териториален...
01.12 | 09:59
-
Кметът на Ардино обяви частично бедствено положение заради обилни валежи
Местата отново останаха без пътна връзка, след като железобетонният мост над река Арда при...
01.12 | 11:15
-
Депутатите вече не паркират на пл. "Св. Александър Невски"
Нито един депутатски автомобил не се вижда край храм-паметника. Това донесе е радост на...
01.12 | 11:30