Извадиха от дъното на Персийския залив предмети от епохата на Сасанидите 03.08 | 15:51

Древните грънчарски изделия наподобават консервни кутии

От iNews.bg

Ирански археолози извадиха от дъното на Персийския залив останки от керамични изделия и други предмети от периода на управление на персийската династия - Сасанидите, съобщи агенция Мехр, цитирана от ТАСС и БГНЕС.

Ръководителят на експедицията Хасан Тификян се похвали, че още първото гмуркане е донесло успех – извадени са грънчарски предмети с торпедовидна форма, както и метални кутии за съхранение на храна, нещо като "древни консервени кутии”.

Учените имат две версии. Според първата, на мястото на разкопките е имало древно селище, разположено на брега на залива, постепенно залято от водата. Втората версия е, че намерените предмети са били в търговски кораб, който потънал в крайбрежните води.

Проучването продължава и учените се надяват да намерят или останки от селището, или от кораба.

Това е първата подводна експедиция в акваторията на Персийския залив, в района на град Бушер. Изследванията са финансирани от медицинския университет в града. Разчита се те да дадат ценна информация за търговията и мореплаването в района в епохата на Сасанидите.

Тази династия е управлявала в Персия през III-VII век. Периодът се отличава с бурен разцвет на изкуството и културата и интензивно развитие на занаятите и търговията.

Водещи

Най-четени