Как се е появила човешката цивилизация? 07.12 | 11:05

„Хората от Земята” – енциклопедия за древната история на човечеството е вече на пазара

От Мартина Панайотова

Еволюционният път на нашето биологично и цивилизационно съзряване е дълъг, разнообразен и изпълнен с неочаквани и безпощадни несгоди, но крайният резултат е един повече от впечатляващ планетарен феномен – феноменът е самият човешки вид, който може би е най-удивителното, но и противоречиво явление в Млечния път, както ще научим от изумителния енциклопедичен труд "Хората от Земята” (ИК "Изток-Запад”) на Брайън М. Фейгън.

Вдъхновяващата приказка по действителни събития, която Брайън М. Фейгън ни разказва в "Хората от Земята”, е мащабен и увлекателен разказ за световната праистория. Разказът е разделен на пет части. В първата се разглежда зората на човешката история или времето, понякога наричано "древна праистория".

Тя обхваща периода до появата на вида Homo sapiens. По този повод се споменава за някои важни нови открития на фосили от последните години и за смайващи обекти като Боксгроув в Южна Англия.

Във втората част е обсъдено това, което Фейгън нарича "великата диаспора", или разселването на анатомично идентични с нас човешки същества в края на последната ледникова епоха. След това се прехвърляме от Югозападна Азия в Европа, а после прескачаме към двете Америки. Обсъжда се и една нова технология за радиовъглеродно датиране на древните селища. От двете Америки пък преминаваме в Африка и Австралия, които предшестват разказа за първите земеделци.

Третата част разказва за началото на производството на храни; отразено е и влиянието на усъвършенстваните технологии за датиране, генетичното маркиране на поддаващи се на опитомяване животни и растения, както и нови резултати, отнасящи се до първите опити за култивиране на ориз. Отделено е внимание и на новите факти, свързани с ранните земеделски общества в делтата на Мисисипи и източната част на Северна Америка.

Последните две части разказват историята на ранните цивилизации в Стария свят и двете Америки, както и развиват основните теории за появата и упадъка на древните държави. В същото време съвременните акценти върху идеологията и археологията ни дават нов поглед към прединдустриалните цивилизации. Все повече научаваме за произхода на египетската цивилизация, както и за държавите в Южна и Югоизточна Азия. През последните години археологическите изследвания, посветени на цивилизацията на маите, получиха силен тласък, свързан с дешифрирането на надписите върху древните барелефи и новите открития, разкриващи бурната политическа история на техните държави.

Накратко, "Хората от Земята” е задължително заглавие, което носи в себе си чудесата на всяка прекрасно изградена и представена за който и да е читател енциклопедия. Освен това книгата е обемна и изчерпателна, илюстрирана многоцветно и изпълнена с безброй факти. "Хората от Земята” е от онези съкровища, които обогатяват всеки любител на знанието и всеки любопитен ум.

Част от любопитните илюстрации в кингата може да разгледате в галерията.

Водещи

Най-четени