Културното богатство в Старосел е на път да се срине? 06.07 | 11:55

Кметът обявява код "червено" за три археологически обекта

От Теодора Кокаланова

"Tрите археологически обекта над Старосел, които са част от богатото ни културно наследство, съхранило се още от времето на траките, се рушат", заяви кметът на Старосел Иван Жутев. Той обявява код "червено" за храма на Ситалк, Четиньова могила и могила Хоризонт. 

"Необходими са средства за аварийно-укрепителни работи и за реставрация на обектите, създадени още преди 25 века", отбеляза Жутев. С гордост кметът припомня, че над Старосел, в същинска Средна гора на 1364 метра надморска височина, имаме обект като този на инките в Андите.

В храма на Ситалк, който се намира само на 4,5 километра от Старосел, основната носеща конструкция, така наречената "крепида", е атакувана от тежестта на земните маси. "Туристическият поток не спира и от 2002 година Четиньова могила е посетена от над 300 000 души", допълни Жутев.

Той се страхува, че има опасност за посетителите, ако крепидата се срути от първи до пети ред. Третата критична точка е могила Хоризонт, която е в подножието на Четиньова могила, на която лицевата страна е разрушена, предаде агенция "Фокус".

Туроператорите предупреждават кметството, че ако обектите бъдат в този вид и през 2015 година ще изключат Старосел от своите маршрути. "Това е много тревожно за нас, защото обслужването на туристическия поток генерира работни места и просперитета на района", отбеляза Жутев.

 

Водещи

Най-четени