Най-изтъкнатите полски карикатуристи с изложба у нас 18.01 | 07:55

Варшавският музей на карикатурата гостува на Пловдив

От Олга Андреева

По повод полското председателство в Съвета на ЕС Полският културен институт ще представи на 18 януари от 18 ч. в Пловдив изложба сатирични рисунки "Европейски импресии”.

Най-новата изложба от Музея на карикатурата във Варшава отразява по лек и закачлив начин полското председателство на Съвета на ЕС в кривото огледало на най-изтъкнатите полски художници-карикатуристи.

В изложбата с 42 карикатури участват 12 творци, представители на различни поколения - Юлиян Бохданович, Яцек Франковски, Яцек Гавловски, Збигнев Юйка, Павел Кучински, Малгожата Лазарек, Едвард Лутчин, Анджей Млечко, Марек Рачковски, Хендрик Савка, Януш Станни и Гжегож Шумовски.

Повечето рисунки са съвременна трактовка на актуални проблеми на ЕС и полското членство в него, някои са с по-общ характер, символични, но повечето разглеждат конкретни теми и проблеми, посочват домакините изложбата от мол "Галерия”.

Като съпътстващ елемент към изложбата ценителите ще усетят пулса на Полша и чрез фотографии, предоставени от Полския културен институт, както и чрез музикалното оформление с творби на Шопен. 

Водещи

Най-четени