Напът е да се срути поредният паметник 06.08 | 14:54

Опасен процеп може да попречи на честването на едно от величавите исторически събития

От Теодора Кокаланова

Огромна пукнатина е разцепила паметника на Илинденско-Преображенското въстание на Петрова нива край Малко Търново и той може всеки момент да се срути. Поради тази причина историческите чествания през август са под въпрос. 

Процепът, появил се преди две години, е станал опасен. "Имаше оглед на мястото от строителна фирма, която констатира, че във вътрешността на паметника почти всички камъни вече са плуващи, което означава, че той може да се срути буквално за няколко часа", заяви Ивелина Панайотова – директор на Историческия музей в Малко Търново.

Камъните от най-горния ред вече са паднали, а пукнатината е стигнала до средата и продължава да слиза надолу. На мястото, на което е паметникът, през 1903 година е взето решение за обявяване на Илинденско-Преображенското въстание, което да присъедини Странджа, Одринска и Беломорска Тракия към освободена България. Паметникът е издигнат половин век по-късно изцяло от дарения на родолюбиви българи. Оттогава всяка година събира потомците им в неделята около Преображение.

За възстановяване на паметника са необходими около 70 000 лева, съобщи bTV. За първи път под въпрос е и тържествената заря-проверка, заради отказ на президента да бъде патрон на честванията - процедура, без която гвардейската рота не може да участва в празненствата.

Водещи

Най-четени