Национална кампания в подкрепа на четенето 30.03 | 09:57

„Походът на книгите“ стартира на 2 април

От Ивета Бебова

През април асоциация "Българска книга" стартира Национална кампания в подкрепа на четенето. 

Над 4000 инициативи из цялата страна ще се опитат да обърнат внимание на проблеми като детската неграмотност и да насърчат любовта към книгите.

Начало на кампанията "Походът на книгите" ще бъде дадено на 2 април в Столичната библиотека от Йорданка Фъндъкова.

Там тя ще прочете откъс от произведение на Ангел Каралийчев, който е единственият наш автор, удостоен с Андерсенова премия.

Финалът на "похода" ще бъде на 23 април, съобщават от асоциацията.

И двете дати не са избрани случайно – 2 април е Световният ден на детската книга, а също и рожден ден на големия датски писател Ханс Кристианс Андерсен. 23 април пък е Световен ден на книгата и авторското право.

Част от инициативите на кампанията са четения в различни детски градини, училища и библиотеки из цялата страна и информационна кампания за полезните международни практики и тревожните резултати от последните изследвания на грамотността сред подрастващото население.

На 2 и 3 април ще бъде открит двудневен базар на детската книга.

В рамките на инициативата всяка събота в София ще има "литературен трамвай", в който известни хора ще четат откъси от най-известните и обичани детски книги.

Сред известните хора, които ще се превърнат за кратко в рицари в името на книгата, са Тити Папазов, актьорите Стефан Щерев и Ирмена Чичикова, писателите Теодора Димова, Иво Сиромахов и Алек Попов.

Водещи

Най-четени